Pikavippi uutisia

Pikavippi lakimuutos astuu voimaan 1.6.2013

Pikavippejä koskeva korkokatto astuu voimaan1.6.2013. Laki koskee kaikkia alle 2 000 euron luottoja, myös korttiluottoja ja kaikkia muitakin pienlainoja.

1.6.2013 jälkeen pienet ja lyhytaikaiset pikavipit häviävät todennäköisesti tarjonnasta kokonaan. Niiden tarjoaminen ei 1.6.2013 jälkeen ole enää kannattavaa liiketoimintaa sillä niistä voi periä jatkossa vain pientä korkoa. Lakimuutos aiheuttaa sen, että esimerkiksi 50 euron suuruisesta, viikonajaksi otetusta pikavipistä saa periä korkoineen ja muine kuluineen korkeintaan 50,40 euroa.Pikavipit historiaa
YLE 28.3.2013
Pienlainayhdistyksen toiminnalle loppu. Yhdistyksen kertoo, että uuden lain mukainen korkokatto leikkaa jopa 94 prosenttia nykyisen lainatoiminnan katteesta. Yhdistys perustettiin tammikuussa 2007. Osa yhdistykseen kuuluneista pikavippi yrityksistä siirtyy arjoamaan isompia lainoja joihin korkokattolaki ei aseta ainakaan vielä rajoituksia.Pikavippejä päätyy käräjille yhä enemmän
YLE 5.3.2013
Pikavipit teettävät töitä Kainuun käräjäoikeudessa yhä enemmän. Viime vuonna käräjillä käsiteltiin pikavippeihin liittyviä velkomisasioita 23% aiempaa vuotta enemmän. Ja määrä on kasvussa.

Kainuun käräjäoikeus otti viime vuonna käsittelyyn 5 625 pikavippeihiin liittyvää asiaa, eli 1015 asiaa edellisvuonna enemmän. Pikavippiasioiden määrä on jatkanut kasvuaan myös alkuvuonna 2013. Tammi-helmikuussa käräjäoikeudelle on tullut 970 pikavippiasiaa ratkottavaksi, kun määrä vuonna 2012 samana ajankohtana oli 781.

Vaikka vipit ovat yleensä pieniä, niiden valmistelu käräjäoikeudessa tapahtuu samoin kuin isoissakin jutuissa.
Pikavippeihin liittyvien asioiden määrä on kasvanut rajusti myös muualla maassa.Eduskunta päätti, että korkokatto toteutuu
MTV 7.2.2013
Korkokatto lakimuutos tulee voimaan ennen kesää. Korkokatto koskee alle kahden tuhannen euron luottoja. Alle 2000€ suuruisten luottojen vuosikorko saa lakimuutoksen jälkeen olla enintään 51 prosenttia. Aikaisemmmin vuosikorko on saattanut nousta jopa lähelle tuhatta prosenttia. Nyt päätetyllä korkokatolla yritetään hillitä pikavippien aiheuttamia velkaongelmia.
Osa kansanedustajista on sitä mieltä, että korkokatto ei tule toimimaan ja että pikavippien täyskieltoa joudutaan harkitsemaan.
Alla faktat tulevasta muutoksesta:
  • Pikaluoton uudet ehdot:
  • Alle 2 000 euron pikaluotoille tulee korkokatto.
  • Todellinen vuosikorko saa olla saa olla enintään korkolain mukainen viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä. Korkoon lasketaan mukaan myös muut lainanottajalta perittävät kulut.
  • Tämänhetkisellä viitekorolla sallittu enimmäiskorko olisi 51 prosenttia.
  • Lainaan - esimerkiksi sen hakemiseen ja myöntämiseen - liittyvistä tekstiviestipalveluista ei saa jatkossa periä lisämaksuja.
  • Lainanantajan pitää selvittää hakijan luottokelpoisuus nykyistä tarkemmin.
  • Uudet rajoitukset tulevat voimaan näillä näkymin ennen kesää.


Aiheuttaako korkokatto uuden ongelman
KSML 7.1.2013

Asiantuntijat arvioivat, että pienten luottojen eli pikavippien tarjonta hiipuu olemattomiin johtuen kaavaillusta korkokatosta.
Tämä taas saattaa johtaa siihen, että kuluttajat ottavat yhä suurempia eli yli 2000€:n pikaluottoja.
Jos näin tapahtuu niin ylivelkaantuminen kasvaa taatusti.
Pikaluotoille ei ole määrätty mitään ylärajaa ja keskimäärin pikavipin lainasumma pyörii nyt 300€:n hujakoilla.
Eduskunta suunnittelee alle 2 000 euron pikaluotoille korkokattoa, jolloin alle 2000€:n pikaluoton korko saa olla maksimissaan 50% sen hetkisen viitekoron päälle.
Uusi pikaluottoja suitsiva laki tullee voimaan keväällä 2013.


Pikavippaajat ruuhkauttavat velkaneuvonnan
Takuu-säätiö 10.12.2012
Pikavipin ottaneiden yhteydenotot velkalinjan neuvontaan ovat kasvaneet 50% viime vuodesta.
Vain joka viides puhelu pääsee läpi ja kolmannes yhteydenotoista koskee pikavippejä ja niiden aiheuttamia talousongelmia
Velkalinja ennustaa, että tänä vuonna yhteydenottoja tulee 25000 kun niitä vielä viime vuonna oli 17000. Yhteydenottojen määrä on tuplaantunut vuodesta 2010.
Samanlaista ruuhkaa on velkalinjan palvelussa ollut noin 10 vuotta sitten.

Pienlainoja voi lyhyellä aikavälillä kertyä kuluttajalle useita ja se osaltaan vaikeuttaa tilannetta kun veloista yritetään henkilökohtaisesti sopia velkojien kanssa. Maksuhäiriömerkinnät ja velkojen perinnät ja ulosotot taas lisääntyvät. Neuvonnassa on havaittu, että vain yksi kymmenestä soittajasta voi selviytyä ilman velkajärjestelyä. Velallisen kannattaakin tilanteessaan ottaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteyttä.Pikavippien suosio kasvussa
YLE 4.12.2012
Hallituksen miettiessä pikavippien suitsemiskeinoja, suomalaiset ovat yhä enemmässä määrin ottamassa lisää pikalainoja.

Tilastokeskuksen mukaan pikavippejä myönnettiin heinä-syyskuun aikana 29% enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Yhteensä pikavippejä otettiin em. ajankohtana 107 miljoonaa euroa.

Pikavippien keskimääräinen lainasumma samana aikana oli 276€ ja se maksettiin takaisin 37,1 päivässä. Erilaisia kuluja kuluttujat maksoivat pikavipeistään yli 23 miljoonaa euroa.Kattava positiivinen luottorekisteri on kohta täällä?
YLE 30.10.2012
Oikeusministeriö selvittää helmikuun loppuun mennessä mitä mahdollisuuksia on perustaa kattava luottotietorekisteri.
Selvityksen ns. positiivisesta luottotietorekisteristä tekee Professori Ahti E. Saarenpää. 
Saarenpään tehtävänä on kartoittaa, millaista tarvetta rekisterille on ja mitä keinoin se toteuttaminen olisi mahdollista.

Suunnitellusta luottorekisteristä näkyisivät henkilön kaikki lainatiedot. Vastaavia järjestelmiä on käytössä lähes kaikissa EU-maissa, Suomessa kirjataan ylös tällähetkellä vain maksuhäiriöt.

Kaikkien lainojen merkitseminen yhteen rekisteriin voi vähentää ylivelkaantumisen riskiä ja mahdollisuutta, tällöin pystyttäisiin henkilön tiedot tarkastamaan rekisteristä ennen varsinaisten maksuhäiriöiden ilmaantumista.

Velkaongelmat lisääntyvät Suomessa kiihtyvää vauhtia ja siksi on nykyiseen hallitusohjelmaan  kirjattuna oma kohtansa luottorekisterin selvttämisesta ja perustamisesta.
 


Kuluttajavirasto varoittaa:Varo näitä pikavippiyhtiöitä
MTV14.9.2012
Kuluttajavirastosta kerrotaan että sille on tullut satoja yhteydenottoja koskien neljää tiettyä pikavippiyhtiöitä. Epäselvyyksiä on esiintynyt mm. varsin kalliista eräpäivän siirtokustannuksesta sekä asiattomasta perinnästä, joka kuluttajaviraston mukaan on ollut paikoin jopa perintälain vastaista.

Apulaisvaltakunnansyyttäjältä on tehty tutkintapyyntö Helsingin poliisilaitokselle yhtiöiden toiminnasta nimikkeellä törkeä petos ja markkinointirikos.
Ainakin EC Finlandilla ja M-Auroralla on ollut käytössä perintälain vastainen sopimusehto, jonka mukaan yrityksellä on oikeus viivästystilanteessa siirtää eräpäivää oma-aloitteisesti ja veloittaa siirrosta 20 €.

Yhteydenottoja Kuluttajavirastoon on tullut lähinnä GP-Perintätoimisto Oy -nimisestä perintätoimistosta.
Yhtiö on toiminut aikaisemmin nimellä Arply Oy. Se perii neljän pikaluottoyhtiön, Aeriksen, Tromveltin, M Auroran ja EC Finlandin saatavia. Yhtiöiden luottoja ovat olleet muun muassa E-credit ja Hetivippi.

Kannattaakin toimia laina-asioissa vain tunnettujen ja luotettujen tahojen kanssa. Sellaisia on etusivullamme lueteltu useita!Hallitus esittää pikaluotoille hintasääntelyä - alle 2000€ lainoille 51 prosentin enimmäiskorko
Valtioneuvosto 6.9.2012

Esityksen mukaan alle 2 000 euron luotoille tulisi voimaan 51 prosentin korkokatto.
Hallituksen esityksen mukaan luoton vuosikorko saa olla enintään korkolaissa tarkoitettu viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä, joten tällä hetkellä laskettuna korkokatto olisi 51 prosenttia.

Pikavippien keskimääräinen vuosikorko on nykyisin noin 920 prosenttia ja on ennustettu että läpimennessään esitys karsisi huomattavasti pienlainayhtiöitä markkinoilta.
Korkokatto tulisi toteutuessaan koskemaan muitakin alle 2 000 euron luottoja kuin vain pikaluottoja. Sen piiriin kuuluisivat myös luottokorttiluotot ja sellaiset muut hyödykesidonnaiset luotot, joissa kuluttaja luottosopimuksen nojalla saa myös nostaa rahaa.

Korkokaton ulkopuolelle tulisivat jäämään sellaiset tavara- ja palvelusidonnaiset luotot, joita kuluttaja voi saada pelkästään luotonantajan kanssa yhteistoiminnassa toimivissa kaupoissa.
Korkoa laskettaessa otettaisiin huomioon luoton koron lisäksi myös siitä aiheutuvat muut kustannukset. Korkokaton lisäksi esityksessä kiellettäisiin lisämaksullisten tekstiviestipalvelujen käyttö kaikessa luottosuhteeseen liittyvissä asioinneissa.

Luotonantaja ei täten saisi enää periä kuluttajilta tekstiviestikuluja jotka johtuvat lainan hakemisesta, lopullisen lainapäätöksen tekemisestä tai mahdollisesta eräpäivän siitämisestä.
Luotonantajien tulee esityksen mukaan selvittää kuluttajan luottokelpoisuus nykyistä tarkemmin määrältään pienemmissäkin luotoissa.

Arviointi tulisi tällöin tehdä kuluttajan tuloja ja taloudellisia olosuhteita koskevien tietojen perusteella samalla tapaa kuin isommissakin luotoissa.

Luotonantajalla olisi myös velvollisuus kohtuullisin toimenpitein varmistaa kuluttajan antamien tietojen oikeellisuus. Esityksessä parannettaisiin myös Aluehallintoviraston tiedonsaantioikeutta ja valvontamahdollisuuksia.

Kuluttajien kannalta tämä toisi parannusta nykytilanteeseen, kuluttaja saisi pikaluottoja nykyistä edullisemmin ehdoin.

Pääosa säännöksistä on tarkoitettu tulemaan voimaan kolmen kuukauden kuluttua lain vahvistamisesta mutta ehdotetun korkokaton käyttöönottoon mennee kuitenkin enemmän aikaa.


Taantuma uhkaa kukkaroasi
MTV 5.9.2012
Taantuma on nurkan takana, kotitalouksien tulisi alkaa varautua tilanteeseen viimeistään nyt. Useat asiantuntijat varoittavat, että kuluttajien kukkaro tulee kevenemään. Varautuminen olisikin syytä aloittaa nyt välittömästi.

Yhdeksi varautumistoimenpiteeksi Nordea ehdottaa säästämistä ylimääräisten lainan lyhennysten sijaan.
Nordean mukaan kehnossa taloustilanteessa ylimääräisin lyhennyksin lyhennetty laina ei auta. Säästöistä sen sijaan voi olla suurikin apu.


Nordean julkaisi eilen arvion jonka mukaan Suomen talous on ajautunut taantumaan, eikä tilanne parane vielä ensi vuonnakaan.

Suomen hypoteekkiyhdistyksen mukaan tällä hetkellä heikkoa taloustilannetta helpottaa kuitenkin todella alhaiset korot.
Ja sen suositus on Nordea ehdottaman sijaan se, että ihmiset sijoittaisivat tai lyhentäisivät lainojaan nopeammin

Nordeasta kerrotaan myös että on huolestuttavaa se, että noin neljänneksellä suomalaisista ei ole mitään säästöjä tai puskurirahastoa huonojen päivien varalle.


Vivus tekee tulosta suomessa
Kauppalehti 9.7.2012
Latvialainen Vivus nimellä suomessa esiintyvä 4finance Oy teki vuonna 2011 liikevaihtoa 4,8 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin eli vuonna 2010 sen liikevaihto oli vielä 1,2 miljoonaa euroa. Joten kasvu on ollut huimaa. Liikevaihdollaan Vivus on kasvanut suomessa isojen pienlainayritysten joukkoon. Vaikka Vivus kärsikin luottotappioista niin se teki tulosta kuitenkin varsin hyvällä katteella. Yhtiön tavoitteena on kasvaa alansa markkinajohtajaksi Euroopassa.


Suomalaisille miljoona uutta maksuhäiriömerkintää 6 kuukaudessa
Talouselämä 10.7.2012
Tammi-kesäkuun välisenä aikana rekisteröitiin yksityishenkilöille miljoona uutta maksuhäiriömerkintää joka on lähestulkoon 25% enemmän kuin viime vuonna.
200 000 suomalaista sai merkinnän, mikä on myös on surullisen paljon ja ennätyksellisen suuri määrä. Merkintöjä saaneiden määrä kasvoi viime vuodesta 17 prosentilla.

Suurin osa kasvusta tuli ulosoton esteiden ja velkomustuomioiden lisääntymisestä, mutta osa nyt rekisteröidyistä sai maksuhäiriömerkinnän myös yhtäjaksoisesti pitkään jatkuneen ulosoton takia. Tämä merkintätyyppi otettiin käyttöön huhtikuussa 2012.

Myös yritysten maksuhäiriö merkinnät kasvoivat 13%. Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan kasvu tulee taloustilanteen vuoksi vielä kasvamaan ja se ennustaakin maksuhäiriöiden lisääntyvän vielä  varsin huolestuttavaa vauhtia.Oikeusministeriö haluaa rajoittaa lainoihin liittyviä perintäkuluja
OM

Oikeusministeriön ehdotuksella olisi toteutuessaan vaikutusta erityisesti pienten lainojen perintäkuluihin.

Perintäkulut alenisivatkin huomattavasti enintään 100 euron veloissa. Ehdotuksen mukaan enintään 100 euron saatavissa velallisen kokonaiskuluvastuu saisi olla enintään 60 euroa. Ja enintään 1 000 euron saatavissa kulut saisivat olla enintään 90 euroa ja sitä suuremmissa saatavissa enintään 160 euroa.

Tällä hetkellä, jos saatava on enintään 250 euroa, kuluttajalta saa vaatia perintäkuluina enintään 190 euroa, . Tätä suurempien saatavien perintäkulut voivat olla enimmillään 220 euroa.

Lakiin ehdotetaan lisättäväksi kokonaan uusi säännös velallisen oikeudesta pyytää perintälain mukaisen perinnän keskeyttämistä ja asian siirtämistä oikeudelliseen perintään. Velallisen voisi olla järkevää pyytää keskeyttämistä esimerkiksi silloin, kun on ilmeistä, että perintä on tuloksetonta ja vain lisää velallisen maksettavaksi tulevia perintäkuluja.

Keskeytyspyynnön jälkeen velkoja voisi velkoa saatavaa tuomioistuimessa tai hakea ulosottoa. Velkoja saisi jatkaa muunlaista perintää vain jos siitä aiheutuvista kuluista ei vaadita korvausta velalliselta.

Esityksen mukaan kuluttajavelallisen maksamat suoritukset olisi kohdennettava ensiksi varsinaiselle saatavalle ja vasta sen jälkeen kuluille. Suoritukset kohdennettaisiin tällöin samalla tavalla kuin ulosottoperinnässä. Näin velallisella olisi selvästi nykyistä paremmat mahdollisuudet valvoa perintäkulujen määrää ja riitauttaa kohtuuttomat kulut. Nykyisinhän velkojat ja perimistoimistot kohdentavat velallisen maksamat suoritukset yleensä ensisijaisesti kuluille ja vasta sen jälkeen varsinaiselle saatavalle.

Vanhentuneen velan periminen kiellettäisiin. Lisäksi parannettaisiin kuluttaja-asiamiehen mahdollisuuksia tehokkaasti puuttua hyvän perintätavan vastaisiin menettelytapoihin.


Pikavipit sekoittavat nuorten taloutta
Yle

Pikavipeillä on negatiivisia vaikutuksia varsinkin itsenäistyvien nuorten talouteen.
Rahanhallinta voi olla kadoksissa johtuen vaikkapa siitä, että nuori on elänyt vanhempien kanssa lama-aikana jolloin rahaa on muutenkin ollut hyvin vähän käytettävissä eikä nuori ole sen takia saanut mitään tuntumaa tähän maailman vanhimpaan keksintöön.

Säästäminenkään ei tahdo onnistua nuorilta, koska se ei ole muodissa. Kukaan ei enää säästä vaan kaikki raha pistetään hetimiten kulutukseen jos sitä jostain sattuu saamaan. Nuorilta puuttuu myös käsitys siitä mikä on normaali elitaso koska esimerkiksi elokuvat antavat elämästä varsin ruusuisen kuvan.
Kukkaron Herra -ohjelma, jota kohta aletaan kuvaamaan etsiikin talousvaikeuksissa olevia henkilöitä ohjelmaansa joka pyrkii antamaan katsojilleen konkreettisia taloudellisia neuvoja.
Asiantuntijat peräävät myös vanhempien ja koulujen vastuuta nuorten taloudellisen koulutuksen parantamiseksi.Useammalla varusmiehellä ongelmia pikavippien kanssa
MTV 25.6.2012

Aiemmin MTV uutisoi että varusmiehiä jopa kotiutetaan pikavippiongelmien takia. Ja uusimman tiedon mukaan tilanne on pahenemaan päin. Armeijan sosiaalihuollosta kerrotaan että varusmiesten ylivelkaantuminen on lisääntynyt viimeaikoina. 
Varusmiesten päiväraha ei riitä otettujen pikavippien takaisin maksuun ja  maksamattomista pikavipeistä voi pahimmillaan seurata jopa väkivaltaista velkojen takaisinperimistä.Kaksi pikavippiyhtiötä määrätty markkinointikieltoon.
Iltalehti 21.6.2012

Kaksi pikavippejä tarjoavaa yhtiötä on määrätty Markkinaoikeuden päätöksellä markkinointikieltoon ja niille langetettiin asiassa myös uhkasakot.

J.W. -Yhtiö ja OPR-Vakuus ovat pikavippi markkinoinnissaan käyttäneet lainvastaisia toimepiteitä.

OPR-Vakuus joutuu myös maksamaan sille jo aikaisemmin määrätyn 50 000 euron uhkasakon sen takia, että se jatkoi kiellosta huolimatta lainvastaista markkinointiaan. Molemmat yhtiöt mainostivat tarjoamiaan pikavippejä laajasti viime vuoden keväällä, mutta jättivät mainonnassaan kertomatta lain vaatimia tietoja. Suomalaiset eivät halua että pikavipit lopetetaan.
9.6.2012
Näin kertoo Risicum teettämässään kyselyssä toukokuun lopulla. 
Enemmistö kuluttajista ei kannatta Oikeusministeriön esittämiä rajoituksia, rajoitukset lopettaisivat käytännössä kokonaan pienten pikavippien tarjoamisen.

Risicumin omilla sivuillaan toteuttama tutkimus kertoo, että 83 % kuluttajista vastustaa suunniteltuja pikavippirajoituksia,  rajoitukset estäisivät pikavippipalveluiden olemassa olon kokonaan. Kyselyyn osallistuneista 84 % sanoo pikavippien auttavan heitä laskujen maksamisissa ja yllättävissä taloudellisissa hätätapauksissa, kuten lääkärikäynneistä tulleista yllättävistä menoista.

Käytännössä pankeista ei voi saada nopeasti summaltaan pientä lainaa, ja tällöin pikavippiyritykset ovat käytännössä ainoa tapa lainata rahaa pieniä summia ilman vakuuksia.

Kaikista kyselyyn vastanneista 94 % pitävät pikavippejä tärkeinä palveluina. 77 % sanoo olevan hyväksyttävää ottaa pikavippi mikäli siten pystyy maksamaan esimerkiksi jonkin tärkeän laskun ajallaan. Pikavipin kulujen sanotaan myös olevan kohtuullisia tilanteessa, jossa pikavippi auttaa tärkeiden palvelujen ylläpidossa eikä esimerkiksi sähköä katkaista sen takia että lasku on maksamatta.

90 % vastaajista kertoo suhtautuvansa positiivisesti pikavippiyrityksiin. 76% on sitä mieltä, että pikavippiyritysten tarjoamien lainojen hinta ja kulut ilmoitetaan kuluttajille selkeästi.

Pikavippiasiakkaana on pidetty nuoria, mutta kyselyn mukaan jopa 74 % asiakkaista on 30 vuotta tai sitä vanhempia. Suurimman ikäluokan näyttääkin kyselyn mukaan muodostavan ryhmä jonka jäsenet koostuvat 46-59 -vuotiaista, heitä oli kyselyyn vastanneista 35%. Kyselyssä ilmeni myös että yliopistokoulutuksen asiakkaista omaa jopa 40 %.

Kysely on toteutettu huhtikuun 2012 aikana Risicum Oyj:n verkkosivuilla.Pikavippejä uhkaa korkokatto?  6.4.2012
Oikeusministeriö esittää alle 1000 euron pikavipeille korkokattoa tulevaisuudessa. Oikeusministeriön erityinen pikalainoja käsittelevä työryhmä on tullut omissa taustatutkimuksissaan siihen ratkaisuun että se tekee lakiesityksen jossa on määritelty korkokatto alle tuhannen euron pikavippeihin, lakiesityksessä mainittu korkokatto olisi 36-50 prosentin.

Jos lakiesitys menee aikanaan läpi niin se tarkoittaa alle 1000€ kokoisten pikavippien kulujen laskemista kymmenesosaan nykyisestä . Ja tämän suuruinen korkokatto vaikuttaa alaan myös siten että, alle 1000 euron lainoja ei kannata enää myöntää ollenkaan. Suomen pienlainayhdistys kommentoi lakiesitystä siten ,että jos lakiesitys toteutuu sen vaikutus olisi aivan sama kuin pikavippien täyskielto, josta kokoomuksen Sampsa Kataja onkin tehnyt oman lakiesityksensä jo aiemmin tänä vuonna.

Toteutuminen ajaisi pikavippi rahoitusyhtiöt myös tarjoamaan yhä suurempia lainoja ja yhä pidemmillä maksuajoilla. Seurauksena tästä Suomen pienlainayhdistyksen mukaan on  todennäköisesti ongelmien kasvu velkaantumisen ja velkaongelmien saralla, esimerkkinä Suomen pienlainayhdistyksen mainitsee että 500 euron lyhytaikaista lainaa tarvitseva lainanhakija olisi pakotettu ottamaan 1000 euron tai isomman lainan vaikka koko summaa ei tarvittaisikaan. Oikeusministeriön työryhmä luovuttaa lakiesityksensä oikeusministeri Anna-Maija Henrikssonille ensi keskiviikkona eli 11.4.2012. Eduskunnan käsittelyyn esitys yritetään saada syksyllä, eli samaan aikaan kun käsitellään myös muut aiheeseen liittyvät lakiesitykset.

Pikavippi mainontakielto: Mitä Kouvola edellä sitä muut perässä?
Näin voitaneen sanoa ainakin Haminan ja Joensuun kaupunkien osalta. Ylen uutisten mukaan kun Kouvola jo teki päätöksen kieltää pikavipeiltä kadunvarsimainonta niin Hamina harkitsee nyt myös samantapaista ratkaisua. Haminan kaupungin mukaan pikavippi firmojen mainokset ovat jo liian hallitsevia kaupungin katukuvassa. Mainossopimukset erääntyvät syksyllä lokakuussa ja neuvotteluja aiotaan käydä pikavippimainosten rajoituksista tulevan kesän aikana.

Edellisten lisäksi nyt myös Joensuussa on tehty valtuustoaloite, joka kieltäisi pikavippien mainostamisen mainostiloissa joita voi vuokrata Joensuun kaupungilta. Aloitteen on allekirjoittanut  jo 30 valtuutettua eli yli puolet valtuustosta. Joensuussa pikavippimainoksia löytyy esimerkiksi katuvalopylväistä. Aloitteella halutaan ohjata kuntalaisia vastuulliseen rahankäyttöön ja lisätä näin  pitkällä tähtäimellä Joensuun kaupungin asukkaiden hyvinvointia.

Aloitteen tekijän Tuula Parikan mukaan pikavippi on helppo tapa selvitä huomiseen, mutta huono keino hallita elämää ja tulevaisuutta.Kotitaloudet ottivat loppuvuonna 2011 39 prosenttia enemmän pikavippejä kuin vuosi sitten! 22.3.2012

Uusia pikavippejä otettiin 90 miljoonalla eurolla viimeisen vuosineljänneksen aikana.

Keskimääräinen lainasumma kasvoi 243 euroon vuoden takaisesta 204 eurosta ja lainojen takaisinmaksuaika oli keskimääräisesti 32,6 päivää.

Erilaisia kuluja pikavippien ottajat maksoivat likipitäen 21 miljoona euroa edellämainittuna ajankohtana. Keskimääräiset kulut olivat siis 23 prosenttia lainatusta rahasummasta.

Loka-joulukuussa Suomessa toimi 80 pienlainayritystä, siis sellaisia jotka ovat rekisteröityneet.Kouvola kielsi pikavippimainonnan kadunvarsillaan
Kouvolan sanomat 14.3.2012

Enää ei pikavippimainoksia saa ripustaa kadunvarsille Kouvolan kaupungin omistamiin mainospaikkoihin. Kouvolan kaupungin tekninen lautakunta teki tämän päätöksen tiistaisessa kokouksessaan.

Teknisen lautakunnan puheenjohtajan, Risto Simolan mukaan kunnanasukkaat ovat alkaneet kommentoida kadunvarsilla olleita pikavippi rahoitusyhtiöiden mainoksia. Kansalaisten ja lautakunnan mielestä ei ole Kouvolan eikä sen imagon eduksi markkinoida pikavippejä kaupungin omistamilla mainospaikoilla.

Ulkomainospaikkoja kaupugilta vuokraa JCDecaux Finland. Yrityksen mukaan rajoitteet eivät ole poikkeuksellisia, pikavippimainontaa ei tosin ole muualla Suomessa kielletty.Pikavippien kieltämiseen tai rajoittamiseen saattaa mennä vielä kauan

Päätöksiä pikavippien kieltämisestä tai rajoittamisesta joudutaan odottamaan vielä useita kuukausia.

Eduskunnassa on asiaa kannatettu laajasti ja toivottu nopeita ratkaisuja mutta ennen syksyä on turha mitään suuntaan tai toiseen kuitenkaan odottaa.

Tänään eduskunnassa aloitettiin kahden lakialoitteen käsittely.

Molemmilla aloitteilla on allekirjoittajia kaikista puolueista ja kumpikin on saanut taakseen reilusti yli puolet kansanedustajista.

Aloitteiden pohjalta lakia ei kuitenkaan aleta muuttamaan.
Hallituskin on kunnostautunut pikavippi asiassa ja antaa oman esityksensä asiasta eduskunnalle.

Oikeusministeriön työryhmä valmistelee myös ehdotusta pikaluottojen kieltämiseksi tai rajoittamiseksi. Työryhmä uskoo saavansa ehdotuksensa valmiiksi vielä tämän kuukauden aikana.
Pikavipit eduskunnan käsittelyyn 6.3.2012
Huomenna eduskunta ottaa käsittelyyn pikavippien kieltämistä ja rajoittamista koskevat asiat.

Lakialoitteita on tällä hetkellä tulossa käsittelyyn kaksi, kokoomuksen kansanedustajien Sampsa Katajan täyskieltoon tähtäävä aloite ja Lenita Toivakan "B-suunnitelma" eli lakialoite jos Katajan täyskielto kaatuu esimerkiksi johonkin lakipykälään kilpailunrajoittamiseksi tms.

Katajan lakialoite kieltäisi kokonaan ilman vakuuksia myönnettävät alle kuuden kuukauden pituiset ja alle 1000€:n kulutusluotot joita myös kutsutaan yleisesti pikavipeiksi. Tämän aloitteen on allekirjoittanut 126 kansanedustajaa.

Toivakan aloitteella taas halutaan suojata kuluttajaa ylivelkaantumiselta, rajoittaa pikavippien kovia korkoja sekä kuluja ja lisäksi poistaa pikaluottotoiminnassa havaittuja epäkohtia. 140 kansanedustajaa on allekirjoittanut tämän aloitteen.

Pikavippejä myönnetään yli miljoona kappaletta vuodessa ja niiden määrä on yhhä kovassa kasvussa. Käräjäoikeuksien velkomiskanteista jopa puolet on pikavippien aiheuttamia.

Rahoitusyhtiöiden vastuuta on yritetty aiemmin lisätä lainsäädännön keinoin mm. rajoittamalla rahasiirtoja.
Eduskunta äänestää pian – 126 kieltäisi kokonaan
Uusi Suomi 15.2.2012

Eduskunta äänestää kahden viikon kuluttua pikavippien kieltämisestä.
Pikavippeihin liittyen on nyt tehty kaksi eri lakialoitetta: täyskielto ja toimintaa rajoittava.

Kokoomuksen Sampsa Katajan kertoman mukaan tavoitteena on täyskielto. Toimintaa rajoittava lakialoite on varasuunnitelma jos täyskieltoa ei lakipykälien takia saadakkaan toteutettua.

Rajoittava lakialoite pyrkii puuttumaan lainan korkoihin, myöntämistapoihin ja kuluihin. Täyskielto voi kaatua lainsäädäntöön. Oikeusministeriön valmistelun mukaan kieltäminen voi olla hankalaa perustuslain mukaisen ammatinharjoittamisen vapauden tai kilpailurajoituksen vuoksi. Lisäksi EU:n lainsäädäntö voi myös estää täyskiellon.

Katajan mukaan suurin osa kansanedustajista on allekirjoittanut lakialoitteen täyskiellosta.
Listalta löytyy 126 nimeä

Kohta siis tiedämme kuinka pikavippien kanssa suomessa menetellään tulevaisuudessa
SDP vaatii että pikavipit kielletään.
Demari 10.2.2012

Sosiaalidemokraatit haluavat lopettaa pikalainafirmojen toiminnan.
SDP:n puoluehallitus kannattaa SDP:n puoluekokoukselle tehtyjä aloitteita pikavippien kieltämisestä kokonaan. Puoluekokous tekee päätöksen toukokuussa, miten SDP tulee suhtautumaan pikavippien täyskieltoon.
Puoluehallitus on huolissaan erityisesti nuorten pikavippien käytöstä joka on kasvussa ja voi johtaa  hallitsemattomaan velkaantumiseen helposti.

Tehdyissä aloitteissa pikalainafirmojen toimintaa on verrattu koronkiskontaan. Puoluehallitus haluaakin vähintään kovia tiukennuksia pikavippi rahoitusyhtiöiden toiminnalle, jos täyskieltoa ei saada aikaan. Siinä tapauksessa se haluaa pikavippien koroille mm. enimmäisrajan.Tilastokeskuksen mukaan Pikavippien kysyntä vilkastui heinä-syyskuussa 2011
24.1.2012

Pikavippien kysyntä kasvoi miltei kolmasosan vuoden kolmannella neljänneksellä eli heinä-syyskuun aikana kuin mitä kysyntä oli vuotta aiemmin.
Kaikkiaan erilaisia pikavippejä nostettiin ~360 000 kertaa, ja rahallisesti niiden arvo oli yhteensä noin 83 miljoonaa euroa. Keskimäärin yhden pikavipin lainasumma oli 229 euroa. Joka päivä tuona aikana otettiin ~4000 pikavippiä.
Kuluja pikavipin ottaneet maksoivat yhteensä yli 20 miljoonaa euroa, jolloin voidaan laskea että pikavipin kulut nousivat liki 25 prosenttiin.

Syyskuun lopussa tilastoituja pikavippipalveluita oli yhteensä 81 kappaletta.Pikavipeille täyskielto
Uusi Suomi16.11.2011

Uusi Suomi kirjoittaa:
Kokoomuksen kansanedustajat haluaisivat kieltää pikavipit kokonaan. Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lenita Toivakka kertoi tiedotteessaan jo muutama päivä sitten että aikoo yhdessä kansanedustaja Sampsa Katajan (kok.) kanssa jättää lakialoitteen pikavippien kieltämiseksi tai rajoittamiseksi.

Yle Uutisten mukaan Katajan nimissä olevaan, täyskieltoa pikavipeille vaativaan lakialoitteeseen aletaan nyt keräämään nimiä eduskunnasta.

Ylen mukaan varasuunnitelmana on Toivakan nimissä oleva aloite, jossa vaaditaan pikavippien täyskiellon sijaan kovia rajoituksia.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on ilmoittanut Ylelle että tuo eduskunnalle esityksen pikavippilainsäädännön tiukentamisesta ensi keväänä.

Myös sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on aiemmin linjannut, että pikavipit voisi hänen mielestään kieltää kokonaan.
Monet pikavippifirmat rikkovat yhä lakia
Karjalainen 30.10.2011

Karjalainen kirjoittaa:
Pikavippifirmat rikkovat yhä lakia joka sääntelee niiden toimintaa. Pikavippifirmojen on lain mukaan ilmoitettava lainojen todellinen vuosikorko, mutta liian useat ja jopa puolet yrityksistä johtavat asiakkaita harhaan ilmoittamalla korkoprosentin huomattavasti todellista pienemmäksi.

Karjalainen on tarkistanut kahdeksankymmenen markkinoilla olevan lainatuotteen korkotiedot. Vertailussa oli ainakin yksi lainatuote jokaiselta pikavippifirmalta jotka on ilmoitettu
Etelä-Suomen aluehallintoviraston luotonantajarekisteriin. Puolessa lainatuotteista todellinen vuosikorko oli ilmoitettu pienemmäksi kuin se todellisuudessa on. Yksi pikavippifirmoista ei ilmoittanut todellista vuosikorkoa ollenkaan.

Esimerkiksi sadan euron vippi joka otetaan kahdeksi viikoksi, vipin kulut ovat noin 20 euroa, pikavippiyritys saattoi ilmoittaa vuosikoroksi vain 300 prosenttia, vaikka todellisuudessa vipin vuosikorko on todellisuudessa noin 10 000 prosenttia.

Asiakkaan kannattaa olla tarkka myös siinä keneltä pikavipin menee ottamaan. Halvimmillaan  sadan euron ja
kahden viikon vipin kaikki kulut saattavat olla alle 120 euroa. Kun taas kalleimmillaan asiakkaan maksettavaksi takaisin tulee yhteensä jopa yli 150 euroa.

Kaikesta huolimatta pikavipit ja niiden kysyntä kasvaa Suomessa jatkuvasti. Kuluvan vuoden toisella neljänneksellä suomalaiset ottivat pikavippejä yli 79 miljoonaa euroa.Viime vuonna pikavippejä otettiin kaikkiaan 244 miljoonaa euroa.
Yli kolmannes kansanedustajista kieltäisi pikavipit
Kauppalehti 03.10.2011

Kauppalehti kirjoittaa mm.:
Kansanedustajista 68 on allekirjoittanut toimenpidealoitteen joka ajaa pikalainayritystoiminnan kieltämistä.15% pikavippaajista ei ole tuloja ollenkaan!!
Kauppalehti 28.09.2011

Kauppalehti kirjoittaa mm.:
Analysointi joka tehtiin pankkitileille johti karun totuuden paljastumiseen: 15% pikavipin ottajista käyttää uusia vippiejä maksaakseen pois vanhoja. Tämä kannattaa ehdottomasti lukea! Kauppalehti"Pikavipit olisi kiellettävä lailla"
Iisalmen sanomat 11.9.2011 06:06

Iisalmen Sanomat kirjoittaa mm.:
Velkaneuvoja Yläsavosta haluaa lain joka kieltää pikavipit.


- Pikavippien ottamisessa on hyvin matala kynnys tai sitä ei ole ollenkaan. Vipin saa tekstiviestillä tai tietokoneella internetistä vakuuksia tarvita ollenkaan. Lainanhakijan taustatietoja ei selvitetä, kuten tehdään esimerkiksi kulutusluottoja haettaessa.

Pikavipit ovat harvoin, jos koskaan, syypäitä vaikeaan velkakierteeseen. Ne syventävät kuitenkin taloudellista ahdinkoa varsin merkittävästi.

- Velkaantumiskierteeseen joutuva tyypillisimmillään maksaa hädissään laskunsa pikavipeillä, koska pankkitilillä ei ole rahaa.
Räsänen: Pikavipit voitaisiin kieltää
Taloussanomat 7.9.2011 16:53

Taloussanomat kirjoittaa mm.:
Lakkimuutokset jotka koskevat pikavippejä eivät ole vähentäneet vippaamisesta aiheutuvia ylivelkaantumisia. Ratkaisuksi ministeri ehdottaa pikavippien totaalista kieltoa tai ylärajan asettamista lainojen koroille ja niistä perittäville kuluille.

Räsäsen mielestä myös syrjäytyminen on osaksi pikavippien aiheuttamaa. Erityisesti alle 30-vuotiaat voivat saada maksuhäiriömerkinnän todella helposti
, jos he rahoittavat pikavipeillä normaallia kulutustaan.
Big Brotherin pääsponsori tänä vuonna pikavippiyritys

Iltalehti 30.8.2011 klo 10.56
Iltalehti kirjoittaa mm.:
OPR-vakuus Oy on tänä vuonna Big Brotherin yksi neljästä pääsponsorista , osallistumalla se  markkinoi omaa lainapalveluaan joka muistuttaa varsin läheisesti pikavippejä.

Tilastokeskuksen kertoo, että tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana pikavippejä on myönnetty 25% enemmän kuin vuotta aiemmin. Suomen Asiakastieto taas kertoo, että nuorten  maksuhäiriömerkintöjen syyt löytyvät usein pikavipeistä. Pikavippien mainontaa onkin jo vaadittu jopa rajoituksia kuten on alkoholilla ja tupakallakin.

Kanavan mukaan sponsorin valinnassa ei ole mitään eettisesti tai moraalisesti väärää, vaikkasarjan katsojat ovat pääosin nuoria.

- Luotamme kuluttajien medialukutaitoon. Kysymys on laillisesta liiketoiminnasta, joten totesimme, että ilman muuta kelpuutamme heidät kumppaniksi,  kanavan myyntijohtaja Mäkinen
sanoo .
Google rajoittaa pikavippimainontaa

Markkinointi ja Mainonta , 23.8.2011, 12:19

M&M kirjoittaa mm.:
Google aikoo tehdä rajoituksia pikavippialan mainonnan näkyvyydelle, kertoo Markkinointi & mainonta -lehti. Rajoitus tulee Google AdWords -verkkomainontaohjelmaan, sen avulla  pikavippiyritykset voivat tulevaisuudessa mainostaa omia tuotteitaan vain tarkasti rajatun avainsanalistan mukaisesti. Aiemmin mainostajat itse ovat saaneet hakusanat, joilla heidän mainoksensa näkyvät.

Lehden mukaan Google lähetti tiedotteen asiasta yhteistyökumppaneilleen maanantaina, siinä kerrottiin yksiselitteisesti, että rajoitus on jo käytössä.Suomen suurin pienlaina rahoitusyhtiö myyty yhdysvaltoihin
11.7.2011

Risicum, OK Money ja Joustoraha-tuotemerkeistään tunnettu,
pienlainayhtiö Risicum Oyj joka on suomen suurin liikevaihdoltaan, ,on myyty yhdysvaltalaiselle Dollar Financial Corporationille. Tämän takana oleva, yli 30 vuotta luottoalalla toiminut Dollar Financial on noteerattu Nasdaqissa eli New Yorkin teknologiapörssissä .

Dollar Financial Corporationin lehdistötiedotteen mukaan kaupalla haetaan jalansijaa uusille markkinoille sekä teknologista osaamista luotonannosta joka tapahtuu internetissä. Toimitusjohtaja Jouni Hintikka Risicumista sanoo että kauppa tukee Risicumin nykyistä kasvustrategiaa. "Uuden omistajamme monipuolisten resurssien avulla uskomme vahvistavamme edelläkävijän asemaamme sähköisten sekä mobiilien luotonantopalveluiden tarjoajana", Hintikka toteaa.
Maksuhäiriöisten suomalaisten määrä kasvoi ennätysvauhtia
HS 6.7.2011 11:12

Helsingin sanomat kirjoittaa mm.:
Maksuhäiriömerkinnät suomessa kasvoivat vuodessa nopeiten viiteentoista vuoteen,kertoo rekisteriä ylläpitävä Suomen Asiakastieto.

Maksuhäiriörekisteriin merkittyjen uusien henkilöiden määrä kasvoi 5,7 prosenttia ja yritysten 11,0 prosenttia viime vuodesta.

Henkilömäärä luottotietorekisterissä ei ole kasvanut vuoden aikana yhtä nopeasti sitten vuoden 1996.
Maksuhäiriömerkinnän saaneita henkilöitä on nyt lähes 330 000.


Jos sinulla on maksiúhäiriö voi pikavipin saaminen olla sinulle vaikeampaa muttei mahdotonta. Parhaiten saat tiedon pikavippi rahoitusyhtiöltä itse esim. vippiä haettaessa.
Velkataakka alkaa painaa 28 ikävuoden jälkeen
Talouselämä 21.6.2011 18:10

Talouselämä kirjoittaa mm.:

Velkataakka parantaa ihmisen itsetuntoa aina 28-vuotiaaksi asti. Siitä eteenpäin sen vaikutukset ovat negatiivisia. Tähän johtopäätökseen on tullut joukko sosiologeja, jotka tutkivat 18-34 -vuotiaiden suhtautumista lainarahaan. Tutkimuksen kohteena olivat muun muassa ihmisten laina- ja luottokäyttäytyminen.

Verkkolehti Slate kirjoittaa tutkimuksesta, jossa havaittiin velkarahan kasvattavan 18-27 -vuotiaitten ihmisten itsetuntoa ja tuovan heille vallan tunteen. Mitä suurempi laina on, sitä suurempi vaikutus sillä on itsetuntoon. 28-34 -vuotiailla tilanne on juuri päinvastainen. Velka heikentää itsetuntoa.Pikavippi voi pilata nuoren elämän
HS, 21.6.2011 3:00

Helsingin sanomat kirjoittaa mm.:
Käräjäoikeudet ruuhkautuvat velkariidoista. Niitä päätyy oikeuksiin ennätysmäärä: kun vuonna 2005 käräjille päätyi alle 150 000 velka-asiaa, määrä on nyt yli 300 000.

Keskeinen syy on vakuudettomien pienlainojen, pikavippien, yleistyminen. Pikavippejä ottavat etenkin nuoret, jotka eivät hallitse talouttaan. Usein laina otetaan hetken mielijohteessa ja humalassa.

Vippaaminen on helppoa, sillä lainoja markkinoidaan aggressiivisesti suoraan kännykkään ja sähköpostiin. Toinen toistaan houkuttelevampia tarjouksia riittää, ja rahaa voi saada tililleen yhdellä näppäimen painalluksella.

Velkaantumisella on kauaskantoisia seurauksia, joita nuori ei välttämättä tule ajatelleeksi. Lopulta eri yhtiöistä otettuja vippejä voi olla kymmeniä, ja romahdus on kova. Rahan arvo tulee todelliseksi vasta, kun ulosottomies on edessä.

Kun luottotiedot ovat menneet 18-vuotiaana, nuori ajautuu herkästi tilanteeseen, jossa normaali elämä ei kiinnosta. Syrjäytyminen on edessä, kun työpaikkaa ei saa tai viitsi hankkia, koska tulot menevät ulosottoon.

Pikaluottoyritykset aloittivat Suomessa vuonna 2005. Sen jälkeen vipeistä aiheutuvia ongelmia on yritetty hillitä muun muassa siten, että luottoyritysten on rekisteröidyttävä, ilmoitettava todellinen vuosikorko – se oli viime vuonna keskimäärin 26 prosenttia – ja todettava luotonhakijan henkilöys ja maksukyky sekä pidättäydyttävä antamasta vippejä öisin. Velkariitojen lisääntymisestä päätellen lainsäädännön muutokset eivät ole ainakaan vielä johtaneet toivottuun tulokseen.

Nuoret tarvitsevat taloustietoa ja pikavipit säätelyä. Luotonoton helppous vetoaa muutenkin kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin, jotka eivät ymmärrä riittävästi velanoton seurauksia.

Suomessakin olisi Ruotsin mallin mukaisesti syytä ryhtyä luottotietojen lisäksi rekisteröimään luottosuhteet, joista selviäisi, kuinka monessa yhtiössä vipinhakijalla on ennestään velkaa.

Mallia voisi ottaa myös lainsäädäntöön: Ruotsissa pikavippejä ei saa myöntää alle 30-vuotiaille. Siihen ikään mennessä ihmisen rahankäyttötavat ovat yleensä selvillä: luottoa joko on tai sitten ei.


Pikavippien todellisen koron maksaa lopulta yhteiskunta toimeentulotukena, perintäkuluina, oikeudenkäynteinä ja syrjäytymisen hoitona.


Pikavippiyhtiö sai markkinointikiellon
Kuluttajavirasto, Talouselämä, 7.4.2011, 10:38
M&M kirjoittaa mm.:
Pikavippiyhtiö sai markkinointikiellon - tekstistä ei saanut selvää

Markkinaoikeus on antanut Kuluttajaviraston ja kuluttaja-asiamiehen hakemuksesta väliaikaisen markkinointikiellon pikaluottoja tarjoavalle Reissuluotolle.

Kuluttajavirasto ja kuluttaja-asiamies kiinnittivät huomiota Reissuluotto-nimisen pikaluoton markkinointiin.
ASR Search Engine |