Pikavippien kielto ei vähennä velkaongelmia tai ylivelkaantumista

Suomen Asiakastieto antoi vuoden 2012 alussa tiedotteen omasta tutkimuksestaan jonka tilastojen mukaan verkkokaupan lisääntyminen on suurin yksittäinen syy maksuhäiriöiden lisääntymiseen.

Tutkimuksen mukaan viime vuonna eli 2011, maksuhäiriömerkintöjä sai noin 231 000 kuluttajaa. Asiakastiedon omassa rekisteristä selviää myös, että maksuhäiriöisten määrä lisääntyi jopa 9000 henkilöllä.

Suurin osa eri oikeusasteiden antamista tuomioista kertyy pienistä rahoitusyhtiö-saatavista, mutta eniten ja huolestuttavan nopeasti kasvua on huomattavissa tällä hetkellä erilaisista maksamattomista verkkokauppa tilauksista langetetut tuomiot. Verkkokauppoihin liittyvien erilaisten tuomioiden määrä kaksinkertaistuikin edellisvuodesta, jota voidaan pitää erityisen huolestuttavana.

Maksuhäiriöiden voimakas lisääntyminen verkkokaupoissa selittyy isolta osin sillä, että useat verkkokaupat myyvät tuotteitaan kuluttajille laskulla, mutta eivät kuitenkaan tarkista asiakkaidensa maksukykyä kaupanteko hetkellä niin tarkasti kuin rahoitus- ja pikaluottoyhtiöt tekevät.

Pikavippien osuus erilaisista maksuhäiriöistä vuonna 2011 ei ollut Asiakastieto Oy:n mukaan kovinkaan merkittävä, se jäikin alle 5 prosenttiin.

Asiakastieto Oy:n johtajan Heikki Koivulan mukaan pikavippien kieltäminen ei juurikaan vähentäisi suomalaisten ylivelkaantumista.

Tehokkain keino hänen mukaansa velkaongelmien estämiseen olisi positiivisen luottorekisteri ja sen käyttöönotto.