Kulutusluoton ja pikavipin erot, onko niitä?

Kulutusluoton ja pikavipin eroavaisuudet, onko niitä?

Molemmat lainat eroavat toisistaan lähinnä lainasumman ja laina-ajan suhteen.

Myös pikavipit kuuluvat kulutusluottoihin, pikavippi on lyhytaikainen ja vakuudeton kulutusluotto. Käytännössä kulutusluotoilla tarkoitetaan yleensä 1000 euroa tai sitä suurempia lainoja, ja juuri tuon summan on totuttu erottavan kulutusluotot pikavipeistä. Pikavipit taas ovat pienehköjä, 20 eurosta 1000 euron kokoisia lainasummia ja laina-ajatkin vaihtelevat niissä viikosta muutamaan kuukauteen. Pikavippi myös maksetaan takaisin yleensä yhdessä tai kahdessa erässä, kun taas suurempien kulutusluottojen takaisinmaksu voi jakautua useammalle kuukaudelle tai jopa vuosiksi.

Kulutusluotot voivat olla sekä vakuudellisia että vakuudettomia, kun taas pikavipin hakemiseen ei tarvita lainkaan vakuuksia. Kulutusluoton, kuten myös pikavipin, saa otettua vapaasti haluamaansa käyttöön tarvitsematta perustella lainantarvettaan.

Kulutusluoton ilman vakuuksia myöntävät rahoitusyhtiöt tekevät lainapäätöksen yleensä heti ja maksavat lainaksi haetun summan tilille heti kun lainapäätös on tehty. Laki kylläkin rajoittaa rahasiirtoja kello 7-23 välillä, eli tuona aikana tehdyt lainapäätökset ja sen jälkeiset rahansiirrot tilille tapahtuvat vasta klo 7 jälkeen. Pankistakin voi saada kulutusluoton, sen saaminen tilille voi kylläkin kestää jopa parikin viikkoa. Myös lainaehdot poikkevat pankkien ja vakuudettomia kulutusluottoja tarjoavien rahoitusyhtiöiden välillä.

Pikavipin ja kulutusluoton välinen ero on ohut eikä sitä ole määritelty virallisesti mitenkään, usein kulutusluotoista keskulteltaessa tarkoitetaan myös pikavippejä. Myös lainoja tarjoavat rahoitusyhtiöt saavat itse määritellä kulutusluoton ja pikavipin välisen rajan. Osa rahoitusyhtiöistä tarjoaakin kulutusluotoksi 400 euron arvoisia ja sitä suurempia lainoja, kun toiset taas tarjoavat vielä 1000 euron pikavippejä.

Lain näkökulmasta pikavipit ovat kulutusluottoja, niitä koskevatkin samat säädökset kuten luotonantajan rekisteröityminen ja sallitut ajankohdat rahasiirroissa lainanhakijan tilille. Kuluttajaviraston mukaan kulutusluotoksi katsotaan kaikki elinkeinoharjoittajan tarjoamat lainat niiden määrästä, laina-ajasta ja käyttötarkoituksesta riippumatta. Jotkut tahot katsovat kulutusluotoiksi myös kauppojen osamaksukaupat ja luottokorttiluotot.