Pikavippi tietoa ja historiaa

Pikavippi (tai pienlaina) on yleensä tarkoitettu arkipäiväisten menojen kattamiseksi tai lyhytaikaiseen yllättävien ja ennustamattomien kulujen rahoittamiseen. Pikavippi on normaalisti lyhytaikainen, kulutusluotto joka ei vaadi vakuuksia, ja sen suuruus on yleensä 50 ja 400 euron väliltä. Pikavipin haku voi tapahtua esimerkiksi luotonantajan verkkosivujen välityksellä tai tekstiviestillä. Lainapäätöksen saaminen ja lainasumman siirtyminen hakijan pankkitilille on todella nopeaa ja se kestää normaalisti vain muutamia minuutteja. Takaisinmaksuaika pikavipillä on tavallisesti joko 14 tai 30 vuorokautta. Isommissa summissa se on ymmärrettävästi pidempi.

Pikavipin historiaa ja nykytilannetta

Pikavipit ovat peräisin Yhdysvalloista, jossa niitä markkinoidaan nimellä "payday loans". Suomeen vippipalvelut rantautuivat vuonna 2005. Kartoituksessa, jonka teki Kuluttajavirasto syyskuussa 2007, markkinoilta löytyi jo yli 50 vippiyritystä.

Vuoden 2011 ensimmäisen neljänneksen aikana myönnettiin pikavippejä jo 321 000 kappaletta, jotka olivat kokonaisarvoltaan n. 70 miljoonaa euroa. Keskimääräinen lainasumma oli 217 euroa ja keskimääräinen takaisinmaksuaika 33 vuorokautta. Lainojen kulut olivat yhteensä 18 miljoonaa euroa. Lainapääomasta keskimääräinen kulujen osuus oli siis noin 25%.

Pikavippipalveluiden välinen kilpailutilanne laskee lainojen korkoja koko ajan, ja sen myötä osa lainanantajista tarjoaa lainoja jopa täysin ilmaiseksi. Tästä johtuen on saatu havaita mitä erilaisempia, tavallisista pikavipeistä hyvinkin paljon eroavia lainamahdollisuuksia. Esimerkiksi pikavipillä pitsaa, veronpalautuksen saamista ennakkoon pikavipin avulla joka maksetaan sitten pois kun veronpalautus oikeasti tulee tilille, sekä erilaisten laskujen maksamisen pienemmissä erissä pikavipin avulla.


Tiesitkö että Ruotsissa pikavippejä ei saa myöntää alle 30-vuotiaille?